KISÁLLATKLINIKA
SZÉKESFEHÉRVÁR

Telefonszám: +36 22 338 238

Hitvallás
Az állatvédelem iránt gyerek korom óta rendkívüli az elkötelezettségem. Az állatok gyógyítása a hivatásom.

A székesfehérvári (ma HEROSZ) állatmenhelyen az 1992. évi alapításától kezdve tíz éven át láttam el rendszeresen az állatorvosi teendőket. Azt követően az állatorvosi szakmát képviselem a Magyar Állatorvosi Kamara nevében az állatvédő civil szervezetekkel való kapcsolattartásban. Állatvédelmi ügyekkel társadalmi funkcióim (Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi Bizottságának elnöke, az „Állatorvosok az állatokért alapítvány” kuratóriumának elnöke, az FVM miniszter mellett működő Állatvédelmi Tanácsadó Testület tagja) révén, és 2001 óta igazságügyi szakértőként találkozom.

Legfontosabb feladatomnak tartom, hogy az állatvédelem megalapozott érveket alkalmazzon, ne pedig önmagáért való botrányokra pazarolja el a társadalom állatok iránt érzett aggodalmát. Az állatok védelmét jobban szolgálják a tények és a tudományos ismeretek, mint az emberi testtel és működéssel való téves párhuzamokra épített hangulatkeltés. Jól látható volt ennek hatása pl.: a libamáj-ügy során, ahol az emberek állatszenvedések iránti fogékonyságát kihasználva, őket teljesen félrevezetve valószínűleg pusztán gazdasági célokat szolgáltak ki. A hatásosan hangzó emberi butaságok gyakran éppoly érthetetlenül erősen megülnek a köztudatban, mint amennyire maguk az állítások valótlanok.

Az állatvédelem nagyon fontos, de nem az egyetlen ügy az ember számára. Éppen ezért szükséges a felelősségteljes hozzáállás: az állatoknak valóban használjunk, ugyanakkor fölöslegesen kárt ne okozzunk! Ön ismeri már az un. Állatvédelmi törvényt (pdf-ként letölthető)? Ha elolvassuk, rájövünk, hogy közvetlen környezetünkben is bőven lehet tennivalónk, kezdve saját állattartásunkkal.

Az állatok szenvedései közül legkönnyebben azok szüntethetők meg, amit mi magunk befolyásolni tudunk. Legkézenfekvőbbek az egészségügyi problémák, melyek egy jelentős része megelőzhető, gyógyítható, és a vele járó fájdalom csökkenthető vagy meg is szüntethető. Pl.: az öregség nem betegség, és egy idős kutya nem a kora, hanem bizonyos mozgásszervi vagy idegrendszeri elváltozásai miatt sántít. A külső hallójáratok, a szájszervek, a bőr vagy egyes belső szervek gyakori elváltozásai nem kellene gyötörjék az amúgy nagyon szeretett kedvencünket. Időben felismert és kezelt daganatos betegségek is évekkel meghosszabbíthatják a velünk élő társállatunk életét, közérzetét is jelentősen javíthatják. A nem kívánt szaporulattal és számos, nemi szervekkel kapcsolatos betegség is teljesen kiküszöbölhető ivartalanítással. (Az emberrel kapcsolatos párhuzamok miatti fenntartások ez utóbbi téren minden alapot nélkülöznek.) Rajtunk múlik. Rajtunk, gazdákon, és rajtunk, állatorvosokon.

Amennyiben ezt a szemléletet Ön is a sajátjának érzi, állatvédelmi problémáival, kérdéseivel és bejelentéseivel is nyugodtan fordulhat hozzánk.

Dr. Lorászkó Gábor
Az Állatvédelmi Törvény szövege, indoklása és végrehajtási rendeletei